Emmeline Pankhurst was een Engelse feministe. Ze staat bekend om haar radicale acties, zoals het aanvallen van politieagenten en het houden van hongerstakingen. Emmeline heeft zelfs het huis van de minister president proberen op te blazen. Hiervoor werd zij indertijd veroordeeld tot drie jaar cel.
In 1903 richtte Emmeline Pankhurst de Women’s Social and Political Union (WSPU) op. Deze organisatie heeft veel acties gevoerd voor de rechten van de vrouw. Politici en ministers werden vaak het slachtoffer van geweld tijdens dergelijke acties. Ook zorgde Emmeline samen met de WSPU ervoor dat politieke bijeenkomsten verstoord werden en hield ze veel demonstraties.
Toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak, maakte Emmeline Pankhurst gebruik van het feit dat de mannen naar het front werden gestuurd. Pankhurst vond een overwinning van Engeland zeer belangrijk, dus ze riep de vrouwen op om het werk in de fabrieken over te nemen. Mannen die niet voor hun land wilden vechten, vond ze laf. Ondertussen probeerde zij vrouwen ervan te overtuigen dat ze dezelfde rechten als mannen hoorden te krijgen.
In 1918 kwam één van Emmeline’s grootste wensen uit: vrouwen kregen actief kiesrecht. Ook al gold dit alleen voor vrouwen boven de 30 die een bepaald aantal eigendommen hadden, werd het toch gezien als een grote overwinning voor feministen. Later in 1918, kregen vrouwen boven de 21 ook passief kiesrecht. Pas 10 jaar daarna, namelijk in 1928, kregen vrouwen eindelijk precies dezelfde stemrechten als mannen. Helaas is ze een paar weken voordat dit gerealiseerd werd op 69 jarige leeftijd overleden.
Bron foto:
Emmeline Pankhurst wordt gearresteerd (https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/48/Emmeline_Pankhurst_Arrested_1907-1914.jpg)
Maak jouw eigen website met JouwWeb