Het conflict in de Nederlanden dat resulteerde in de stichting van een Nederlandse staat

De oorsprong van de Nederlandse staat ligt in het conflict tussen de fanatieke Katholieke heersers, de Habsburgers en de bevolking van de Nederlanden die geloofde in het individualisme en vrijheid van geloof belichaamd door de reformatie. Philip II zorgde voor ontevredenheid onder de edelen en de boeren door de invoering van de Spaanse inquisitie in Nederland en hoge belastingen. De edelen protesteerde tegen Margareta van Parma, maar zij negeerde ze als bedelaars. In 1565 zorgde een gefaalde oogst voor een hongersnood en kwamen de arbeiders in opstand in meerdere steden. Uit angst voor de arbeiders keerde de edelen weer terug naar de Spaanse heersers, met de uitzondering van Willem van Oranje. Phillip maakte gebruik van de terugkeer van de edelen door de hertog van Alva naar de Nederlanden te sturen, om religieus afwijkende meningen te onderdrukken. (In de bron is te zien hoe de hertog van Alva de bloedraad toespreekt). De onderdrukking was zo ernstig dat de ondersteuning voor de opstand weer verscheen. Een voorbeeld van dit is de succesvolle kapingen van de watergeuzen.
In 1579 kwamen de 7 noordelijke provincies samen onder de leiderschap van Willem van Oranje om de Unie van Utrecht te ondertekenen. De eenwording van deze provincies is de oorsprong van Nederland als een modern land.
Zo ontstond Nederland door de intolerantie van Philip II en zijn wens om het Katholieke geloof als enige godsdienst te benoemen. Als hij meer tolerant was geweest, hadden de edelen het status quo niet geriskeerd om in opstand te komen tegen zijn heerschappij met de hulp van Willem van Oranje.
 

Bron foto: https://nl.wikipedia.org/wiki/Raad_van_Beroerten