In de winter van 1794-1795 vielen de Fransen, met steun van de patriotten, Nederland binnen. Het Franse leger bezette Nederland en riep de Bataafse Republiek uit. In 1801 werd de naam Bataafse Republiek, vanwege een grondwetswijziging, veranderd in de Bataafse Gemenebest.
Een paar jaar later, in 1804, kroonde Napoleon Bonaparte zichzelf tot keizer in Frankrijk. Hij benoemde Rutger Jan Schimmelpenninck tot raadspensionaris in Nederland. Toen bleek dat de patriotten in Nederland de richtlijnen van Frankrijk slecht opvolgden, zette Napoleon zijn broer Lodewijk op de troon. Aldus werd Nederland vanaf 1806 het Koninkrijk Holland genoemd en werd ze weer een monarchie onder leiding van Lodewijk Napoleon Bonaparte. Vier jaar later werd Nederland een deel van het Eerste Franse Keizerrijk.
Belangrijke gebeurtenissen in Nederland tijdens de Napoleontische tijd, ook wel de Franse tijd genoemd, zijn bijvoorbeeld het invoeren van achternamen en huisnummers. Vóór de Franse tijd hadden alleen mensen van adel een achternaam en huisnummers bestonden al helemaal niet. Ook de kilogram, de meter en de liter werden ingevoerd door Napoleon. Tenslotte werd de VOC opgeheven in 1798.
Foto: huisnummerbord, een van Napoleons invoeringen. (http://www.funfetti.nl/WebRoot/StoreNL2/Shops/62167116/53ED/F4A8/31D6/C1BF/CB38/C0A8/2BBC/153D/Huisnummer56.jpg
Maak jouw eigen website met JouwWeb