“Door Eendragt t’ Zaam verbonden” was de eerste vakbond van Nederland, opgericht in 1837. De vakbond werd opgericht in Breda en was bedoeld voor drukkersknechten. Echt groot was de vakbond niet, het was meer een plaatselijke vereniging. Maar doordat er steeds meer van dit soort kleine vakbonden werden gevormd, kregen de arbeiders sterker het gevoel bij een groep te horen en durfden ze discussies aan te gaan over, bijvoorbeeld, lonen.

In 1866 ontstond de eerste nationale vakbond: “de Algemene Nederlandse Typografen Bond”. Dankzij de typografen ontstond ook de eerste collectieve arbeidsovereenkomst (CAO), een overeenkomst waarin bijvoorbeeld werktijden en loon worden vastgesteld. Helaas stelde deze CAO nog niet iedereen tevreden. Vrouwelijke typografen moesten bijvoorbeeld hetzelfde werk als hun mannelijke collega’s doen, maar werden er minder voor betaald.

Een andere belangrijke vakbond was de “Algemene Nederlandse Diamantbewerkers Bond” (ANDB). Deze wordt gezien als de eerste moderne vakbond, omdat de vakbond, onder andere, een betaald bestuur had en een eigen kantoor. De bond was enorm succesvol, en dat kwam onder andere doordat oprichter, Henri Polak, een goede manier van organiseren had, die in Nederland nog onbekend was. Er werd bijvoorbeeld een geldelijke bijdrage gevraagd van de leden, die gebruikt werd om onder andere het bestuur te financieren.

Vandaag de dag heeft Nederland veel vakbonden, hoewel in totaal maar 25% van de werknemers in Nederland aangesloten is bij een vakbond. De grootste vakbond tegenwoordig is de “Federatie Nederlandse Vakbeweging” (FNV). Onder andere de Nederlandse Politiebond en de Nederlandse Vereniging van Journalisten hebben zich hierbij aangesloten.

Foto:

Het kantoor van de ANBD

http://destrijd.vara.nl/i/0/abc_media_image/433.w440.8814a69.f40eaf2.jpg