Het ontstaan van landbouw en landbouwsamenlevingen

Ongeveer 11.000 jaar geleden is de mens begonnen met het verbouwen van voedsel en het houden van dieren na een grote vooruitgang in het ontwikkelen van hulpmiddelen en gereedschap. In zuidwest Azië zijn de mensen begonnen met het domesticeren van dieren en planten en  zijn overgegaan van het leven als nomaden naar het leven op een vaste plek in kleine samenlevingen.

Niemand weet precies hoe mensen erop waren gekomen om zaadjes te gaan planten, maar er wordt gedacht dat het per ongeluk was. Langzaamaan begonnen mensen meer en meer planten te verbouwen. Jagen was hierdoor niet meer noodzakelijk. Omdat mensen niet meer van plek naar plek hoefden te reizen opzoek naar eten, begonnen ze huizen te bouwen (zoals je op de foto van de replica in Archeon kan zien), die uit meer betrouwbare en duurzame materialen waren gemaakt dan hun afbreekbare nomaden hutten (bijvoorbeeld van riet en klei).

De meeste nederzettingen waren rond rivieren (bijvoorbeeld de Nijl), omdat het land daar zo vruchtbaar was. Doordat mensen vaste woonplaatsen creëerden, vormden er kleine nederzettingen. In deze nederzettingen werkte mensen samen om het land te verbouwen en de dieren te hoeden en deze zijn dus tot de eerste landbouw samenlevingen uitgegroeid.

 

Bron foto: http://pjmj.nl/archeon2011/?page_id=31

Maak jouw eigen website met JouwWeb