Het conflict in de christelijke wereld over de vraag of de wereldlijke dan wel de geestelijke macht het primaat behoorde te hebben.

Rond het eind van de 11e eeuw stond de relatie tussen kerk en de staat op springen. Al eeuwen waren er spanningen tussen de leiders van de spirituele macht en de tijdelijke leiders, koningen en keizers. De spanningen werden veroorzaakt door een machtsstrijd. Spirituele leiders geloofden dat hun orders alleen van God kwamen en dat wereldlijke leiders vrijwel geen macht hadden over hen. Veel van de Europese koningen vonden dit onacceptabel waardoor er meerdere conflicten ontstonden.
Koning Henry II van Engeland regeerde van 1154 tot 1189. Hij is vooral bekend om zijn conflict met Thomas Becket. Thomas Becket was de beste vriend van Henry en ze hadden beiden dezelfde interesses. De spanning tussen de kerk en de staat was toen duidelijke te voelen en Henry was woedend dat de kerk zijn bevelen negeerden. Henry besloot om zijn eigen vriend Thomas te benoemen tot aartsbisschop van Canterbury, zodat Henry dan ook macht zou hebben over de Engelse kerk. Eerst vond Becket dit een belachelijk idee, hij was geen eens een priester maar uiteindelijk stemde hij er mee in. Tot Henry's verassing was Becket heel toegewijd aan zijn nieuwe baan en nam hij zijn rol erg serieus. Maar ook Becket begon met het negeren van Henry's bevelen en Henry voelde zich verraden. De relatie tussen Becket en Henry verslechterde tot ze uiteindelijk vijanden werden  Een avond tijdens het eten, net nadat Henry gehoord had over de laatste acties van Becket, schreeuwde hij in woede uit: "Will no one rid me of this turbulent priest?". Deze uitspraak is vandaag nog erg bekend in Engeland en heeft een grote historische waarde. Een groep ridders nam dit bevel serieus en reden met hun paarden naar Canterbury. Ze bestormden het klooster en vielen Becket aan. Becket vocht niet terug en werd uiteindelijk vermoord. Toen Henry hierachter kwam was hij er kapot van. Hij ontwikkelde hierdoor een slechte relatie met zijn gezin en was na het incident erg ongelukkig. Henry had wel het wetssysteem verbeterd in Engeland en wees rechters aan om conflicten op te lossen, maar hij vergaf zichzelf nooit voor de aanval op Thomas Becket.
 

Maak jouw eigen website met JouwWeb